Popularna przyprawa korzenna – goździki – to nie tylko smaczny i aromatyczny dodatek do żywności. To również roślina ziołowa od tysięcy lat z powodzeniem stosowana w medycynie orientalnej jako naturalny środek leczniczy korzystnie wpływający na organizm. O ile do Europy dotarła dopiero w epoce renesansu, to na polskich stołach zadomowiła się zadziwiająco szybko, zachwycając naszych potomków wyjątkowymi właściwościami smakowymi i prozdrowotnymi.
![]() |
Pączki goździkowca |
Goździki na trawienie
Doustne spożywanie
goździków i wyciągów z przyprawy wspomaga trawienie, łagodzi bolesne skurcze
jelit spowodowane nadmierną fermentacją i procesami gnilnymi, hamuje
perystaltykę i przeciwdziała wzdęciom i bolesnym kolkom jelitowym. Równocześnie
wzmaga wydzielanie soków trawiennych, a tym samym wydatnie przyczynia się do
skuteczniejszego przyswajania nawet ciężkostrawnych potraw, bazujących na
czerwonym, smażonym lub pieczonym mięsie, warzywach strączkowych i kapuście
(oraz warzywach pokrewnych). Mocny napar z goździków działa silnie
wiatropędnie, a jednocześnie ściągająco na śluzówkę narządów układu
trawiennego, chroniąc żołądek przed podrażnieniami i możliwym rozwojem wrzodów,
a w przypadku jelit – hamując nawet uporczywe biegunki. Polecany jest na
niestrawność, nieżyt żołądka, grypę żołądkową oraz ostre i przewlekłe
zaburzenia gastryczne spowodowane bakteriami Helicobacter Pylori lub o podłożu
nerwowym (nadmierny stres).
Goździki na pasożyty
Goździki wykazują
właściwości silnie antyseptyczne, odkażające i przeciwzapalne. Stosowane
zewnętrznie przyspieszają gojenie ran, chronią przed rozwojem skórnych infekcji
bakteryjnych i wykwitów wywołanych przez pasożyty, zmniejszają nieprzyjemne
uczucie swędzenia i działają miejscowo znieczulająco. Mogą być także
wykorzystywane wspomagająco do przemywania brzegów odleżyn, oparzeń czy zmian
skóry wywołanych przebiegiem niektórych chorób cywilizacyjnych (np. cukrzycy)
lub autoimmunologicznych, przyspieszając ich leczenie lub w celu zapobieżenia
ich pogłębianiu się. Ponadto goździki używane zewnętrznie odstraszają insekty
żywiące się ludzką krwią takie jak pchły, pluskwy, komary czy meszki, jak
również pajęczaki i roztocza. Z kolei eugenol zawarty w goździkach przyjmowanych
doustnie jest silnym środkiem przeciwpasożytniczym, przeciwrobaczym i
antygrzybicznym. Wspomaga leczenie m.in. kandydozy, lambliozy i zwiększa
skuteczność naturalnych mieszanek ziołowych stosowanych w wewnętrznych
zakażeniach pasożytami, w tym tasiemcem, glistą, owsikami i węgorkiem.
Goździki na przeziębienie
Ze względu na
właściwości powlekające błony śluzowe wyciągi z goździków uznawane są za
skuteczny środek wspomagający leczenie przeziębień, grypy, stanów zapalnych
gardła, oskrzeli, płuc i krtani oraz zapalenia migdałków. Łagodzą kaszel,
ułatwiają odkrztuszanie, udrażniają nos zajęty przez katar. Jako przyprawa
korzenna, podobnie jak cynamon czy imbir, wyciągi z goździków spożywane na
gorąco wywołują subiektywne uczucie ciepła rozlewającego się po całym ciele,
dlatego stanowią nieodzowny składnik „rozgrzewających” herbat zimowych i
napojów typu grzaniec. Dzięki antyseptycznym i przeciwbakteryjnym właściwościom
goździki wspierają naturalny system odporności organizmu w walce z patogenami,
wzmacniają układ immunologiczny, chronią przed infekcjami bakteryjnymi i
wirusowymi, zaś po przetrawieniu – wyjaławiają układ moczowy i pobudzają
krążenie krwi.
Dlatego nie bójmy się
regularnie używać goździków jako dodatku do potraw. Najświeższe mielone goździki, niezastąpione w kuchni, dostępne są w stałej sprzedaży w sklepie on-line Aromatiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz