środa, 1 lipca 2020

Goździki - jak wpływają na zdrowie?

Popularna przyprawa korzenna – goździki – to nie tylko smaczny i aromatyczny dodatek do żywności. To również roślina ziołowa od tysięcy lat z powodzeniem stosowana w medycynie orientalnej jako naturalny środek leczniczy korzystnie wpływający na organizm. O ile do Europy dotarła dopiero w epoce renesansu, to na polskich stołach zadomowiła się zadziwiająco szybko, zachwycając naszych potomków wyjątkowymi właściwościami smakowymi i prozdrowotnymi.


Pączki goździkowca
Możliwość wywierania korzystnego wpływu na ludzkie samopoczucie przez goździki wynika przede wszystkim z zawartego w nich eugenolu – olejku eterycznego o przyjemnym, ostrym zapachu, który odpowiada za korzenną nutę obecną w aromacie wydzielanym przez owoce goździkowca i inne tzw. przyprawy korzenne (np. cynamon). Eugenol działa wszechstronnie i uniwersalnie, przynosząc pozytywne skutki dla zdrowia zarówno przy zastosowaniu wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Wywiera kompleksowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie takich głównych systemów jak: układ trawienny, układ oddechowy i układ odpornościowy.

Goździki na trawienie

Doustne spożywanie goździków i wyciągów z przyprawy wspomaga trawienie, łagodzi bolesne skurcze jelit spowodowane nadmierną fermentacją i procesami gnilnymi, hamuje perystaltykę i przeciwdziała wzdęciom i bolesnym kolkom jelitowym. Równocześnie wzmaga wydzielanie soków trawiennych, a tym samym wydatnie przyczynia się do skuteczniejszego przyswajania nawet ciężkostrawnych potraw, bazujących na czerwonym, smażonym lub pieczonym mięsie, warzywach strączkowych i kapuście (oraz warzywach pokrewnych). Mocny napar z goździków działa silnie wiatropędnie, a jednocześnie ściągająco na śluzówkę narządów układu trawiennego, chroniąc żołądek przed podrażnieniami i możliwym rozwojem wrzodów, a w przypadku jelit – hamując nawet uporczywe biegunki. Polecany jest na niestrawność, nieżyt żołądka, grypę żołądkową oraz ostre i przewlekłe zaburzenia gastryczne spowodowane bakteriami Helicobacter Pylori lub o podłożu nerwowym (nadmierny stres). 

Goździki na pasożyty

Goździki wykazują właściwości silnie antyseptyczne, odkażające i przeciwzapalne. Stosowane zewnętrznie przyspieszają gojenie ran, chronią przed rozwojem skórnych infekcji bakteryjnych i wykwitów wywołanych przez pasożyty, zmniejszają nieprzyjemne uczucie swędzenia i działają miejscowo znieczulająco. Mogą być także wykorzystywane wspomagająco do przemywania brzegów odleżyn, oparzeń czy zmian skóry wywołanych przebiegiem niektórych chorób cywilizacyjnych (np. cukrzycy) lub autoimmunologicznych, przyspieszając ich leczenie lub w celu zapobieżenia ich pogłębianiu się. Ponadto goździki używane zewnętrznie odstraszają insekty żywiące się ludzką krwią takie jak pchły, pluskwy, komary czy meszki, jak również pajęczaki i roztocza. Z kolei eugenol zawarty w goździkach przyjmowanych doustnie jest silnym środkiem przeciwpasożytniczym, przeciwrobaczym i antygrzybicznym. Wspomaga leczenie m.in. kandydozy, lambliozy i zwiększa skuteczność naturalnych mieszanek ziołowych stosowanych w wewnętrznych zakażeniach pasożytami, w tym tasiemcem, glistą, owsikami i węgorkiem.

Goździki na przeziębienie 

Ze względu na właściwości powlekające błony śluzowe wyciągi z goździków uznawane są za skuteczny środek wspomagający leczenie przeziębień, grypy, stanów zapalnych gardła, oskrzeli, płuc i krtani oraz zapalenia migdałków. Łagodzą kaszel, ułatwiają odkrztuszanie, udrażniają nos zajęty przez katar. Jako przyprawa korzenna, podobnie jak cynamon czy imbir, wyciągi z goździków spożywane na gorąco wywołują subiektywne uczucie ciepła rozlewającego się po całym ciele, dlatego stanowią nieodzowny składnik „rozgrzewających” herbat zimowych i napojów typu grzaniec. Dzięki antyseptycznym i przeciwbakteryjnym właściwościom goździki wspierają naturalny system odporności organizmu w walce z patogenami, wzmacniają układ immunologiczny, chronią przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, zaś po przetrawieniu – wyjaławiają układ moczowy i pobudzają krążenie krwi.

Dlatego nie bójmy się regularnie używać goździków jako dodatku do potraw. Najświeższe mielone goździki, niezastąpione w kuchni, dostępne są w stałej sprzedaży w sklepie on-line Aromatiki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz