Kłącze imbiru to jedna z najbardziej rozpowszechnionych i znanych na świecie orientalnych roślin przyprawowych. Stanowi absolutną podstawę większości dań kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej, nie tylko ze względu na unikalne walory smakowe, lecz również swoje właściwości lecznicze, znane i wykorzystywane już w ajurwedzie, a i docenione przez współczesną medycynę zachodnią. Fakt, że imbir lekarski rzeczywiście korzystnie wpływa na ludzkie zdrowie doceniła nawet KE, która mimo całego swojego oporu wobec uznawania ziół za surowce lecznicze, w przypadku tego akurat produktu wyraziła oficjalną zgodę na uznanie go za naturalny środek przeciwwymiotny.
Imbir na nudności i wymioty
Badania naukowe potwierdziły przeciwwymiotne
właściwości wyciągów z kłączy imbiru lekarskiego. Tradycyjna medycyna chińska i
ajurweda uznawały imbir za środek skuteczny w zwalczaniu mdłości spowodowanych
problemami gastrycznymi (nieżyt żołądka lub jelit, niestrawność) oraz
usprawniający i regulujący procesy trawienne. Współcześnie udowodniono skuteczność
przyprawy w ograniczaniu przykrych dolegliwości spowodowanych chorobą
lokomocyjną oraz ciążą. Co więcej, medycyna konwencjonalna zaleca spożywanie
wyciągów z imbiru lekarskiego dla łagodzenia nudności, bólów głowy i wymiotów
pojawiających się w wyniku chemioterapii lub jako efekt uboczny narkozy
stosowanej podczas operacji.
Imbir na reumatyzm
Olejki eteryczne obecne w kłączach imbiru to
substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym. Jak wskazują badania, wyciągi z
kłącza imbiru okazują się środkiem łagodzącym mięśnio- i nerwobóle oraz bóle
stawowe i bóle kości towarzyszące takim schorzeniom jak reumatoidalne zapalenie
stawów, artretyzm, dna moczanowa, zapalenie mięśni i ścięgien, itp.
Wykorzystywane w formie wcierek do ciała wywołują subiektywne odczucie ciepła i
poprawiają ruchliwość stawów, dzięki czemu ułatwiają poruszanie się i normalne,
codzienne funkcjonowanie. Dzięki zawartości licznych witamin i mikroelementów
wykazują właściwości odwadniające i moczopędne – zmniejszają opuchlizny i
obrzęki dodatkowo i niepotrzebnie obciążające stawy.
Imbir na przeziębienie
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i
rozgrzewającym substancje obecne w kłączach imbiru lekarskiego okazują się
również skutecznym środkiem poprawiającym samopoczucie u osób przeziębionych,
cierpiących na grypę i infekcje górnych dróg oddechowych, jak również inne
choroby bakteryjne i wirusowe. Rozdrobnione kłącze imbiru to często wymieniany
składnik mieszanek ziołowych zalecanych przez medycynę ludową do spożywania w
przypadku gorączki, kaszlu i ogólnego osłabienia spowodowanego chorobami płuc,
oskrzeli i gardła. Badania kliniczne potwierdziły silne właściwości
antybakteryjne i przeciwwirusowe substancji czynnych obecnych w przyprawie –
ekstrakt z imbiru lekarskiego okazał się skutecznym środkiem w walce m.in. z
takimi patogenami jak pałeczka okrężnicy, gronkowiec złocisty, pałeczka
zaplenia płuc czy bakteria wywołująca listeriozę.
Imbir na serce
Szogaol obecny w kłączach imbiru lekarskiego
okazuje się substancją o korzystnym wpływie na funkcjonowanie układu krążenia u
ludzi. Po spożyciu działa rozkurczająco na naczynia krwionośne powodując
obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i spowolnienie pracy serca, co wydatnie
odciąża mięsień. Jednocześnie wywołuje reakcje antyoksydacyjne (chroni organizm
przed szokiem tlenowym) hamując utlenianie lipoprotein, dzięki czemu chroni
naczynia krwionośne przed odkładaniem blaszek miażdżycowych i tym samym
zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i udaru mózgu. Równocześnie wykazuje
właściwości rozrzedzające krew, co przeciwdziała tworzeniu się skrzeplin w
żyłach i tętnicach. Z tego powodu medycyna ludowa zaleca regularne spożywanie
imbiru w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.
Imbir - naturalny afrodyzjak
Ajurweda i tradycje ziołolecznictwa z państw
Półwyspu Arabskiego zalecały spożywanie kłączy imbiru lekarskiego jako
naturalnego afrodyzjaku. Uznawany był za środek pobudzający dokrwienie stref
erogennych oraz wywołujący subiektywne uczucie ciepła, co miało stymulować
libido i zarazem potęgować doznania u osób obu płci, a zatem korzystnie
oddziaływać na popęd płciowy u kobiet i mężczyzn. Jak wykazały współcześnie
prowadzone badania naukowe, u panów regularnie doprawiających potrawy imbirem
lekarskim odnotowano zwiększenie produkcji spermy i poprawę ruchliwości
plemników.
Przeciwwskazania do stosowania imbiru
Przeciwwskazaniem do spożywania surowego i suszonego kłącza imbiru w postaci całej lub mielonej jest rozwinięta choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, w szczególności w przypadku potwierdzenia wysięków i krwawień ze zmienionych chorobowo tkanek. Ponadto szczególną ostrożność powinny zachować osoby ze skłonnością do podrażnienia błon śluzowych przełyku i narządów układu pokarmowego oraz cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy. Przeciwwskazaniem do spożywania imbiru lekarskiego jest również obniżony poziom krzepliwości krwi lub zażywanie leków rozrzedzających krew (np. kwasu acetylosalicylowego, warfaryny, itp.).Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne przy stosowaniu goździków
Podczas stosowania mogą wystąpić reakcje
alergiczne, w tym odczyny skórne (np. swędząca wysypka). Substancje czynne
obecne w kłączach imbiru mogą wywierać wpływ na działanie leków regulujących
ciśnienie krwi, dlatego zaleca się ograniczenie spożycia przyprawy przez osoby
chorujące na nadciśnienie i niedociśnienie tętnicze. W przypadku wystąpienia
niepokojących objawów należy niezwłocznie przerwać stosowanie imbiru i skontaktować
się z lekarzem.
DAWKOWANIE I PRZYKŁADOWE SPOSOBY UŻYCIA IMBIRU W ZIOŁOLECZNICTWIE
Odwar z majeranku
1 łyżeczkę zmielonego imbiru zalać 250 ml ciepłej
wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem
do zaparzenia na pół godziny. Przefiltrować. Odwar wypić w ciągu dnia dzieląc
go na cztery porcje. Można używać w zastępstwie kropli do nosa (po 3-4 krople
3-6 razy dziennie w katarze i przeziębieniu dla udrożnienia górnych dróg
oddechowych).
Proszek imbirowy
2 g (pół łyżeczki do herbaty) mielonego kłącza
imbiru wymieszać łyżeczką miodu. Spożywać przed planowaną podróżą jako środek
przeciwwymiotny, regularnie i długotrwale (co najmniej 3 miesiące) w chorobach
reumatycznych dla zmniejszenia dolegliwości bólowych i zwiększenia
elastyczności stawów.
Olejek imbirowy
50 g suszonego kłącza zwilżyć niewielka ilością
alkoholu o mocy min. 40%, następnie zalać 200 ml podgrzanego oleju
winogronowego lub oliwy z oliwek. Odstawić do maceracji na co najmniej 5 dni,
następnie przefiltrować i zlać do sparzonej buteleczki. Spożywać 2 razy
dziennie po 1 łyżeczce jako środek profilaktyczny w walce z chorobami serca,
reumatyzmem i ogólnie wzmacniający odporność organizmu. Można stosować
zewnętrznie do wcierania w ciało i skórę głowy jako środek przeciwbólowy,
przeciwreumatyczny, łagodzący skutki migreny oraz antyseptyczny, hamujący
łupież i łojotok.
Spirytus imbirowy
50 g mielonego imbiru zalać 250 ml spirytusu
salicylowego lub spirytusu spożywczego o zawartości alkoholu min. 70%. Odstawić
do naciągnięcia na co najmniej 7 dni. Po upływie tygodnia przefiltrować i zlać
do docelowego naczynia. Używać zewnętrzne w formie wcierek do ciała na bolące
stawy, reumatyzm, nerwobóle i zakwasy. Można również wykorzystać do przemywania
owrzodzeń i wyprysków (do 4-5 razy dziennie).
Nalewka imbirowa
50 g mielonego imbiru zalać 250 ml spirytusu 60%.
Szczelnie zamknąć i pozostawić do maceracji na 7 dni. Po tym czasie
przefiltrować przez bibułę i zlać do butelki. Pić do 3 razy dziennie po 1
łyżeczce przed jedzeniem jako środek na trawienie i przeciwwymiotny. Można
stosować zewnętrznie do nacierania mięśni i stawów w nerwobólach i reumatyzmie.
Ziołowy odwar imbirowy na odporność
50 g mielonego imbiru wymieszać z 50 g korzenia
mniszka, ziela rzepiku, kłącza tataraku i ziela melisy oraz po 25 g korzenia
omanu, oregano, korzenia arcydzięgla i nasion wiesiołka. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką zimnej wody, doprowadzić
do wrzenia, po czym ostawić do zaparzenia na 20 minut pod przykryciem.
Przecedzić. Pić 2x dziennie po 1 szklance przez minimum 30 dni jako środek
ogólnie wzmacniający, przeciwzapalny, wspomagający trawienie (w szczególności
wydzielanie żółci).
Sól fizjologiczna imbirowa
50 g mielonego imbiru zalać 200 ml soli
fizjologicznej (dostępna w aptekach). Doprowadzić do wrzenia, po czym odstawić
na pół godziny do zaparzenia pod przykryciem. Dokładnie przefiltrować,
najlepiej przez gęstą gazę lub filtr do kawy. Schłodzić, jeśli to konieczne.
Stosować jako płukankę o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym przy
przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również w stanach
zapalnych zatok. Gotowy preparat można również stosować miejscowo na skórę do
przemywania powierzchownych ran i skaleczeń, jak również jako nasiadówki w
stanach zapalnych narządów intymnych i odbytu.
Tonik imbirowy przeciwtrądzikowy
50 ml spirytusu imbirowego przygotowanego wg
przepisu powyżej wymieszać z sokiem z cytryny, sokiem ze świeżego ogórka i
spirytusem kamforowym (po 15 ml każdy) oraz 2 kroplami naturalnego olejku z
mięty lub majeranku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Stosować
zewnętrznie na skórę ze skłonnością do zmian trądzikowych – przemywać chorobowo
zmienione miejsca 2-3 razy dziennie dla odkażenia i zmniejszenia widoczności
plam. Jako środek hamujący wydzielanie serum i antybakteryjny może być
stosowany w celach odkażających w łojotokowym zapaleniu skóry.
W sklepie internetowym Aromatiki dostępny jest imbir zarówno w postaci mielonej (na proszek), jak i w całych, suszonych kłączach. Natomiast miłośnicy bakalii mogą skorzystać z oferty zakupu imbiru kandyzowanego w cukrze, krojonego w apetyczną, niedużą kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz