Majeranek to nie tylko uniwersalna przyprawa do zup, mięs, sosów i nabiału, lecz również wszechstronny środek naturalny od tysięcy lat z powodzeniem stosowany w medycynie zachodniej do łagodzenia objawów przeziębień, problemów żołądkowych czy reumatycznych bólów stawów.
Ziele majeranku ogrodowego |
Majeranek na infekcje
Współcześnie prowadzone badania naukowe potwierdziły antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości wyciągów z majeranku. Olejek majerankowy bardzo silnie oddziałuje na bakterie tlenowe i gram-dodatnie, w szczególności ziarniaki i pałeczki, a tylko nieznacznie słabiej na bakterie gram-ujemne i beztlenowe. Oznacza to praktyczną przydatność wyciągów z majeranku w łagodzeniu skutków przeziębień, infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli, krtani i gardła, anginy czy zapalenia zatok rozwijających się na tle bakteryjnym. Napary z ziela majeranku przygotowane na bazie mleka z dodatkiem propolisu i/lub miodu oraz soku malinowego okazują się skuteczne również w przypadku chorób wirusowych, np. świnki i ospy. Zmniejszają obrzęk towarzyszący nieżytowi nosa (popularnie nazywanemu katarem) udrażniając drogi oddechowe i ułatwiając oddychanie, jak również działają ściągająco na błony śluzowe ograniczając kaszel oraz przyspieszający usuwanie flegmy i wydzielin zalegających w oskrzelach.
Ponadto preparaty na bazie majeranku wykazują skuteczność w leczeniu opryszczki zwykłej powodowanej przez wirusa Herpes Simple oraz grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida. To czyni je przydatne w leczeniu stanów zapalnych rozwijających się w obrębie jamy ustnej, dziąseł i gardła.
Ponadto preparaty na bazie majeranku wykazują skuteczność w leczeniu opryszczki zwykłej powodowanej przez wirusa Herpes Simple oraz grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida. To czyni je przydatne w leczeniu stanów zapalnych rozwijających się w obrębie jamy ustnej, dziąseł i gardła.
Majeranek zmniejsza ryzyko raka
Olejek majerankowy uznawany jest naukowo za silny antyoksydant. Oznacza to, że regularne spożywanie majeranku jako dodatku do potraw wzmacnia ochronę organizmu przed szokiem tlenowym i negatywnym wpływem wolnych rodników. Tym samym majeranek uznaje się za środek przydatny w profilaktyce przeciwnowotworowej jako ograniczający prawdopodobieństwo zachodzenia mutacji na poziomie komórkowym.
Majeranek na zgagę
Substancje czynne obecne w zielu majeranku posiadają właściwości hepatoochronne. Oznacza to, że chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem przez ewentualne związki trujące. Jednocześnie stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych korzystnie wpływając na przemianę materii. Przyspieszają wchłanianie treści pokarmowych, również tych ciężkostrawnych, jak np. tłuszcze. Regulują trawienie zapobiegając wzdęciom, refluksowi (zgadze), nieprzyjemnemu odbijaniu się, przykremu odczuciu nadmiernej sytości lub przepełnienia. Dzięki właściwościom rozkurczającym mięśnie gładkie przewodu pokarmowego zapobiegają występowaniu bolesnych kolek żołądkowych i jelitowych. Co więcej, wykazują działanie przeciwwymiotne. Z tego powodu spożywanie umiarowych ilości wyciągów wodnych z majeranku zalecane jest m.in. na mdłości w czasie ciąży.
Majeranek jako środek moczopędny
Medycyna naturalna uznaje również moczopędne właściwości majeranku. Zaleca jego spożywanie w stanach zapalnych narządów układu moczowego, kamicy nerkowej i moczowej, zapaleniu pęcherza i dróg moczowych. Co ciekawe, badania naukowe faktycznie potwierdziły antyseptyczne działanie substancji obecnych w olejku majerankowym na system moczowy – metabolity przetrawionego ziela trafiając wraz z krwią do nerek podlegają filtracji, a następnie wytrącają się jako składnik moczu, zachowując swoje właściwości bakteriobójcze. Tym samym łagodzą przebieg infekcji wewnętrznych i przyspieszają proces powrotu do zdrowia. Równocześnie jako środki diuretyczne przyczyniają się do ograniczenia ilości wody zalegającej w organizmie, zmniejszając ewentualne opuchlizny i obrzęki.
Majeranek można używać w postaci świeżych ziół, ciętych prosto z ogrodu lub... stojącej w kuchni doniczki. Szczyty pędów są delikatne i miękkie i nadają się do siekania wraz z drobnymi listkami, jednak grubsze, zdrewniałe łodygi (u podnóża rośliny) nie sprawdzą się ani jako dodatek do celów kulinarnych, ani jako środek leczniczy. Majeranek można mrozić lub suszyć. Suszone, otarte ziele majeranku ogrodowego o wysokim stopniu zawartości olejków eterycznych pozostaje dostępne w stałej sprzedaży w sklepie on-line Aromatika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz