Gałka muszkatołowa zaliczana jest do najbardziej cenionych i zarazem najdroższych przypraw korzennych na świecie. Przez wiele lat monopol na handel tą akurat przyprawą pozostawał w rękach Holendrów, którzy bazując na imporcie przyprawy z Moluków do Europy stworzyli podwaliny całego holenderskiego imperium kolonialnego. Współcześnie prowadzone badania naukowe dowiodły, że gałka muszkatołowa może być wykorzystana nie tylko kulinarnie, lecz również do celów leczniczych, a zawarte w niej tłuste oleje i olejki eteryczne wywierają istotny wpływ na ludzki organizm.
Gałka muszkatołowa na potencję
Medycyna orientalna rekomendowała stosowanie gałki
muszkatołowej jako afrodyzjaka pobudzającego pożądanie erotyczne u obu płci. Według
twierdzeń indyjskiej ajurwedy, olejki eteryczne obecne w orzechu muszkatołowca
miały działać rozkurczająco na naczynia krwionośne w obrębie narządów płciowych
zwiększając ich dokrwienie i tym samym rozpalać miłosną ekscytację. Opisanemu
efektowi towarzyszy stymulacja układu nerwowego, która dodatkowo sprzyja
miłosnym uniesieniom. Medycyna ludowa poleca regularne spożywanie niewielkich
ilości gałki muszkatołowej mężczyznom z problemami z potencją i erekcją oraz
paniom uskarżającym się na oziębłość.
Gałka muszkatołowa na zakrzepicę
Olejek eteryczny zawarty w gałce muszkatołowej
wykazuje właściwości hemostatyczne. Hamuje tzw. agregację trombocytów, czyli
zmniejsza krzepliwość krwi i osłabia naturalną tendencję płytek krwi do
przylegania do siebie i czopowania uszkodzonych naczyń krwionośnych. Tym samym
zmniejsza ryzyko tworzenia się zatorów i zakrzepów, które mogą powodować
poważne konsekwencje zdrowotne. Zwiększona agregacja trombocytów bywa wynikiem
chorób narządów wewnętrznych (np. śledziony lub wątroby), infekcji i stanów
zapalnych toczących się w organizmie lub chorób o podłożu autoimmunologicznym.
Włączenie gałki muszkatołowej do diety może wspomagać działanie leków
przeciwkrzepliwych.
Gałka muszkatołowa na odchudzanie
Medycyna ludowa zaleca stosowanie gałki
muszkatołowej osobom pozostającym na diecie odchudzającej. Olejki eteryczne
obecne w przyprawie poprawiają trawienie stymulując wydzielanie soków
żołądkowego i żółci oraz przynoszą ulgę osobom cierpiącym na częste wzdęcia,
kolki jelitowe i nadmierne wydzielanie gazów. Łagodzą problemy trawienne.
Ponadto wyciągi olejowe i alkoholowe na bazie gałki muszkatołowej stymulują wydzielanie
serotoniny (zwanej hormonem szczęścia) do mózgu i hamują ośrodek głodu, co
ogranicza apetyt. Brak łaknienia sprzyja zmniejszeniu ilości kalorii
dostarczanych do organizmu, a tym samym wspomaga proces utraty zbędnych
kilogramów. Jednocześnie zwiększone wydzielanie serotoniny chroni przed
pojawieniem się depresji czy przejściowych stanów obniżenia nastroju
psychicznego.
Przeciwwskazania do stosowania gałki muszkatołowej
Przeciwwskazaniem do stosowania gałki muszkatołowej
jest ciąża i okres laktacji. Gałki muszkatołowej nie powinny spożywać dzieci
poniżej 6 roku życia. Nie należy przekraczać dziennej dawki na bezpiecznym
poziomie 1-2 g (dla osoby dorosłej).
Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne przy stosowaniu goździków
Olejki obecne w gałce muszkatołowej mogą powodować
krzyżowe reakcje alergiczne u osób uczulonych na pyłki roślin zielnych.
Niekorzystnie oddziałują na płód i spożywane przez kobiety w ciąży mogą
prowadzić do wad rozwojowych dziecka. Spożycie nadmiernej ilości gałki
muszkatołowej może powodować nudności, wymioty, konwulsje (delirium), uczucie
kołatania serca, oszołomienie, halucynacje i pogłębiające się poczucie lęku. W
przypadku stwierdzenia działań niepożądanych należy zaprzestać stosowania
przyprawy i bezzwłocznie zasięgnąć porady lekarza.
DAWKOWANIE I PRZYKŁADOWE SPOSOBY UŻYCIA GOŹDZIKÓW W ZIOŁOLECZNICTWIE
Napar z gałki muszkatołowej
1 gram rozdrobnionych orzechów gałki muszkatołowej zalać
szklanką wrzącej wody (lub gorącego mleka) i pozostawić do zaparzenia pod
przykryciem na 20 minut. Odcedzić. Spożywać posłodzony miodem 3 x dziennie po
pół szklanki przy przeziębieniu przebiegającym z kaszlem i gorączką.
Olejek muszkatołowy
10 g orzechów gałki muszkatołowej rozdrobnić
(roztłuc) i zalać 250 ml podgrzanego oleju. Schłodzić, po czym naczynie
szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 14 dni. Codziennie
wstrząsać. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować i zlać do butelki. Stosować
zewnętrznie do wcierania w ciało jako środek przeciwbólowy i antyseptyczny, na
wysypki, egzemę i skórę zaatakowaną przez drożdżaki. Wmasowany w bolące mięśnie
lub stawy łagodzi objawy reumatyzmu.
MIESZANKI ZIOŁOWE LECZNICZE Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ
Nalewka muszkatołowa na depresję
10 g mielonej gałki muszkatołowej wymieszać z 10 g
kwiatów dziurawca i 10 g mielonej kurkumy (kłącza ostryżu długiego). Zalać 200
ml spirytusu 60-70%. Odstawić do maceracji na 4 tygodnie. Po upływie miesiąca
wymieszać z 500 ml wódki 40%. Pić 3 razy dziennie po 4 ml przed jedzeniem.
Orzechy gałki muszkatołowej należą do szczególnie trwałych. Prawidłowo wysuszone zachowują swoje właściwości nawet przez kilka lat - wystarczy zetrzeć je na tarce, by natychmiast wydobyć oszałamiający aromat przyprawy. W sklepie internetowym Aromatiki dostępne są w całości, zawsze świeże, pakowane po 2-3 sztuki, jak również w postaci mielonej w mniejszych i większych opakowaniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz